Weingut Werlitsch

Werlitsch är en liten familjeegendom i södra delen av Steiermark, vid gränsen till Slovenien, som drivs av Ewald och Brigitte Tscheppe. Ägorna hade funnits i Ewalds familj i generationer när han officiellt tog över från sin far 2004, 26 år gammal. Hans pappa hade drivit egendomen sedan 1950-talet och var den som ställde om fokus från blandat jordbruk till att odla 100% vinstockar.

När Ewald sedan tog över verksamheten hade han en tydlig vision om vad han ville förmedla med sina egna viner under den nya Werlitsch-etiketten och valde att gå sin egen väg stilmässigt. Han hade innan detta lärt sig branschen genom sina föräldrar samt oenologistudier i Silberberg. Arbetet i de 8 hektaren vingårdar är genomgående hållbart och domänen är certifierad Demeter sedan 2004. Vingårdarna är anlagda i branta sluttningar samt en del i flackare terräng. Druvorna i fokus är Sauvignon Blanc, Chardonnay (lokalt känd som Morillon) och Welschriesling. De ytterligare 10 hektaren mark består av skog, betesmark, trädgårdar och dramatiskt natursköna och böljande kullar. Steiermark är täckt av sluttningar så branta att traktorarbete inte är möjligt i många delar och Ewald utför dräför allt vingårdsarbete för hand. Regionen vilar på samma latitud som Jura och delar därför många jordtyper som kalksten och märgel samt Chardonnay-biotyper.

Druvorna skördas för hand och förs till vineriet för långsam pressning. Jäsningen sker med naturlig jäst och lagring sker i stora fat och österrikiska foudres. Vinerna lagras vanligtvis i minst 18 månader men många i upp till 3 år innan de buteljeras ofiltrerade. Ofta tillsätts inget svavel med få undantag. Edward är trots allt en pragmatisk typ i källaren. Opok-jord (blandning av lera och silt) är den gemensamma nämnaren för Ex Vero-serien och vinerna är numrerade i förhållande till hur högt upp skörden sker. I Ex Vero I är frukten hämtatd från de lägre sluttningarna, Ex Vero II från de mellersta och Ex Vero III den högsta delen av slänten, där vinrankorna är kända för att kämpa lite mer på grund av den stenigare texturen. Werlitsch gör också skalmacererarade viner som orangevinerna Glück och Freude, som buteljeras i keramikflaskor. Generellt är skalkontakten lika lång som alkoholjäsningen samt efterföljande 5-6 veckor.

Det är tydligt att precision inte är något som Ewald slarvar med då den årliga produktionen landar på cirka 20 000 flaskor. Vinerna är rena, ärliga, mineraliska och fulla av liv! Werlitsch samarbetar med andra respekterade producenter under namnet ’Schmecke das Leben’ (’smaka på livet’). Detta är en grupp bestående av fem kemikaliefria och holistiska producenter som engagerar sig i låginterventionsarbete i källaren och vingårdar. De kollaborerar för att erbjuda råd och stöd med visionen att alla ska kunna uppnå bästa resultat. De andra medlemmarna i gruppen är Tscheppe, Strohmeier, Sepp & Maria Muster och Tauss.

Vinerna

  • 2020 Ex Vero II