Keykegs

Vi har ett uttalat hållbarhetstänk både när det kommer till miljö och människa. Något som vi vurmar lite extra för är att jobba med alternativa förpackningar som bidrar till lägre Co2-avtryck. Just nu har vi vin på fat (KeyKeg), bagnum (påse) och PET burk. Kul fakta är att en tredjedel av allt vin vi säljer är just vin på KeyKeg! Vi eftersträvar att effektivisera transporter av våra varor och vi väljer som företag bort att göra onödiga resor med flyg.

KeyKegs – vad är grejen?

I många år har jag mått dåligt över all frakt och vikt som mitt företag bidrar med till världen. Att tappa viner på flaska som inte skall lagras utan konsumeras tidigt, sätta i kork eller kapsyl, etikettera och till sist läggas ner i lådor. Detta sätts på lastbil till Sverige och dricks inom 2 veckor -6 månader normalt.
Jag diskuterade den här frågan med Eric Texier våren 2017, och han sa bara: varför lägger du inte vin på KeyKegs? Och eftersom han är en person du lyssnar på, så gjorde jag det.

Några fakta:
En 20 liters KeyKeg = 26,5 stk 75 cl flaskor

Vi kan få 40 % mer volym på pallarna jämfört med flaskor

Vi sparar 27 glasflaskor. 27 korkar, 26-55 (om etiketter används) etiketter, 27 kapslar, 3-5 tecknade kartonger och återvinning av dem.

Själva KeyKeg väger 2 kilo och är gjord av 100% återvinningsbar plast.
Det tar naturligtvis lite energi att återvinna det, men om du jämför det med de 30-40 kilona av glas och kartong som du måste återvinna efter att du använt 2 lådor vin (12 flaskor) är det mycket mindre.
Självklart vill vi hitta ett sätt att återanvända dom tomma Kegsen på, och kommer att titta in för att göra ett samarbete med bryggerier i Sverige i framtiden.

Vinet i KeyKeg är i en syrefri miljö, även efter att du börjar använda det, vilket leder till noll svinn på grund av att vinet inte oxiderar. Du undviker också TCA på det här sättet eftersom korkar används. Viner som skulle bli musig efter en dag öppet i flaska kommer vara helt musfritt (om du inte väntar en dag med att dricka ditt glas förstås).

Våra kunder som använder KeyKegs sparar också utrymme och arbetstimmar (ingen öppning av flaskor, kontrollera standardinställningar, kyla flaskorna, ta hand om lådor, glasflaskor etc).

KeyKegs gör det möjligt för oss att erbjuda naturliga viner av god kvalitet till ett mycket bra pris, eftersom vi minskar kostnaderna för material och transport.

Vi har nu kunder över hela landet som använder KeyKegs och både vi och dem är så glada över att kunna servera fantastiska viner till lägre priser och samtidigt göra en bra sak för vår framtid.

Stort tack till alla producenter och kunder som har varit modiga och stöttande för att vi ska kunna börja med detta, ni är bäst!

// Ida