Weingut Knauss
Andi Knauss började arbeta tillsammans med sin far på familjens egendom under 2004, som den fjärde generationens vinmakare. Andi hade då precis avslutat sina studier i oenologi och en kort praktik i Österrike, där han lärt sig att arbeta ekologiskt. Andi gick tragiskt bort 2023 och drivs idag vidare av hans fru Manuela med team. Andi kommer alltid vara saknad men hans filosofi lever vidare genom Weingut Knauss viner.
Egendomen har byggts upp bit för bit och idag består den av 15 hektar och 18 olika jordlotter att göra vin från i Strümpfelbach (byn där vingården ligger), Beutelsbach och Endersbach och i bergen runt floden Rems. Vingårdarna ligger på 300–400 meters höjd över havet och består av olika typer av kalksten, i princip skiktade ovanpå varandra. Vingårdarna har arbetats naturligt sedan start och vinframställningen är noggrann. Naturlig jäsning och minimalt svavel är normen rakt i genom. Vissa viner har inget svavel alls – vilket är lite av en sällsynthet i Tyskland.
De vita vinerna bjuder på elegans, frukt och massor av mineralitet medan de röda är aromatiska, fruktiga och delikata.
Vinerna
- 2020 Apples & Wine Petnat
- 2021 Rosé Petnat
- 2022 Pinot Blanc Amphora
- 2022 Riesling Trocken
- 2023 Riesling Trocken
- 2020 Sauvignon Blanc
- 2022 Schnait
- 2023 Rosé
- 2022 Rosé Trocken
- 2016 Lemberger 'Pure'
- 2021 Lemberger Trocken
- 2021 Pinot Noir
- 2023 Pinot Noir
- 2021 Trollinger 'Pure'
- 2022 Kerner Sweet
2020 Apples & Wine Petnat
En petnat gjord på 50% Pinot Noir och 50% äpplen tagna från 50 år gamla träd (10 olika typer som Andi odlar i närheten av sina vingårdar). Äpplena och druvorna pressades direkt och jäste tillsammans. Buteljerad med 22 gram restsocker kvar för att skapa perfekta bubblor. Degorgerad i oktober 2021.