Bodegas Cota 45

Ramiro Ibañez kan massvis om Jerez och Palomino Fino/Listan Blanco. Ett möte med honom och du förstår snabbt att allt du lärt dig om Sherry inte är i närheten av allt som finns att veta.

Före 2012 arbetade Ramiro för stora Bodegor och gjorde fortifierade viner i samma stil som den så kallade ”normala” vinframställningen i regionen. Ramiro var dock synnerligen intresserad av historia och under åren på olika Bodegor samlade han all kunskap om vinframställning som fanns att få. Han lärde sig mycket om hur Sherrytillverkningen såg ut innan engelsmännen kom med i historien.Före 1830 producerades det i stort sett bara sött vin i Jerez. Regionens största marknad var då England. Genom åren förändrades engelsmännen smak och under 1830-talet började de efterfråga torra viner. Så vinmakarna från Jerez började göra torra viner. Det här var innan phylloxeran och då odlades här 43 inhemska druvsorter. Mellan 1830 och 1900 – talets början gjorde Jerez torra, icke fortifierade viner på antingen det oxidativa eller det ”biologiska sättet” (som det heter när vinerna lagras under flor och skyddas från oxidation). Den typen av fortifierad Sherry vi ser idag är alltså en hyfsat modern grej.

När Ramiro startade sin lilla bodega år 2012 kände han stort behov av att prova den gamla, traditionella stilen. Hans vingård ligger precis vid stranden vid floden Qualadivir som förbinder Sanlúcar de Barrameda med havet. Han gör enstaka vingårdviner från en handfull av de 18 ”pagos” som finns i Sanlúcar (pago = det spanska namnet för enda vingård, delat enligt deras jordmån och exponering). Den huvudsakliga druvsorten han använder är Palomino Fino, men har också några gamla vinstockar av de riktigt gamla inhemska Uva Rey och Perruno. Listan Blanco, en gammal klon av Palomino Fino, härstammar härifrån, men planteras framförallt mycket på Kanarieöarna då fartygen som passerade på väg ut mot öarna tog med vinstockar att plantera. Vinerna är salta och fruktiga med massor av mineraler och både friska och oxiderade toner. Det här är som en blandning av de finaste vinerna på Listan Blanco från Kanarieöarna och de raffinerade, lätt oxiderade vinerna från Jura. Spännande, minst sagt!

Namnet UBE är en hyllning till Simón Roxas Clemente vars bok ”Ensayo de las variedades de vid común que vegetan en Andalucía” publicerades 1807 och var den första i sitt slag i systematisk botanik av vinstockar. En bok som översatts och beundrades i hela Europa. I den gav Clemente Listán-sorten det vetenskapliga namnet Ubérrima.

Vinerna

  • 2019 Agostado Cortado
  • 2022 El Reventón
  • 2019 UBE Maina
  • 2022 UBE Miraflores
  • 2021 Pandorga Pedro Ximenez