Norzagarai
Santiago Norzagarai växte upp i Buenos Aires, långt borta från vinodlingar, utan några stora vindrickare runtomkring och med familj som inte hade några relationer till vinmakning. Så Santiago flyttade till Spanien för att studera biologi och på så vis komma närmare källan.
Man kan fråga sig varifrån fick han sitt intresse för vin. Det enkla svaret är att dricka och äta med sina vänner var den viktigaste ingrediensen i hans liv. Han ville komma närmare vin både kulturellt och praktiskt och fortsatte att lära sig allt vad han kunde lära sig. Han flyttade till nya Zeeland för att studera vinodling i 2 år och insåg att de fortfarande sökte något från den ”gamla världen”. Något som är en stor och viktig del av vinkulturen. Så han åkte därför tillbaka till Europa för att arbeta på vingårdar i Beaujolais och Provence. Tillslut slog han sig ner i Spanien och hittade sin plats att göra vin på – den norra delen av Rioja Alavesa. Här är klimatet tillräckligt kallt och det gick att hitta små växtplatser med olika sorters jordmån som skulle kunna möjliggöra hans dröm att göra viner som vackert uttrycker sin växtplats. År 2010 kunde han börja arbeta med ett hyrt hörn av en vingård. Han experimenterade med olika metoder fram till 2014 – då han äntligen lanserade sitt första vin.
Idag arbetar Santiago över 8 hektar av vinodlingar. Han äger hälften av dem och hyr eller köper druvor från resten (men det är han själv som arbetar i vingårdarna). Vingårdarna är utspridda över 15 olika växtplatser, alla ligger vid foten av ”Sierra de Cantabria”, norr om floden Ebro. Vinerna är uttrycksfulla, samtidigt transparenta och eleganta utan påverkan av kraftig vinmakning. Precis så här vill vi dricka våra viner!
Vinerna
- 2018 Arreta
- 2018 Carralciego
- 2018 Garnacha en Blanco
- 2022 Garúa
- 2023 Garúa
- 2018 Graciano en Blanco
- 2018 Las Franjas
- 2020 Las Franjas
- 2020 Mazuelo
2018 Arreta
Macereration/jäsning i 2 veckor innan press. Därefter lagrat på gamla fat i 24 månader innan buteljering.