Mouzon-Leroux
Sébastien Mouzon är en riktig energikälla då det kommer till Grand Cru Champagne.Det är en ren fröjd att besöka honom och bevittna det arbete han lägger ner på att skapa ett hållbart jordbruk och sätt att göra vin där det generellt råder en steril monokultur.
År 2002 började Sébastien arbeta med sin far i deras 60 vinskiften, en total yta på 8 ha utspridda över tre små dalar med 3 terroirer. I ena änden hittar du Villers-Marmery som består av grunda kritajordar det vill säga perfekta förutsättningar för att odla Chardonnay. I andra änden hittar du Verzenay där två meter lera på toppen av kritan gör det till en given plats för deras Pinot Noir. Däremellan har vi Les monts de Bruyères där kritan är täckt med en meter lera och lämpar sig för alla olika sorter de odlar. Familjens vinmakarhistoria går tillbaka till 1776 så den nedärvda kunskapen om de olika tomterna är djupgående. Sébastien är lite utav en bokmal. Efter att ha läst en bok om ekonomi och giriga män, bestämde han sig för att anamma ett mer hållbart sätt att leva och började arbeta biodynamiskt. För honom handlar det om en strävan efter att skapa balans, i naturen och i livet. Han omvandlade marken som hans far hade börjat odla konventionellt på åttiotalet och sedan 2008 är domänen certifierad biodynamiskt med ”Demeter”. Idag finns också över 500 träd planterade tillsammans med grönsaker i vingårdarna för att skapa en levande dynamisk plats där ekosystemet sköter sig självt. Får och kycklingar strövar omkring i vingårdarna för att ge näring åt jorden.
De huvudsakliga druvsorterna de odlar är Pinot Noir och Chardonnay, men Sébastien har även planterat Arbanne, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Meunier & Petit Meslier, gamla inhemska sorter som sällan tar plats idag. Vinerna görs med mogna druvor och skördeuttaget är lågt. Vinifieringen sker så naturligt som möjligt och svavel används sällan. Vinerna bjuder på mineralstruktur, fantastisk syra och fin frukt. Varje cuvée talar sitt egna unika språk.
Vinerna
- 2017 l'Angelique
- MV l'Atavique
- 2017 l'Ineffable
- 2016 l’Angelique
- MV L’Ascendant
- MV L’Atavique Tradition
- 2017 L’Incandescent Rosé de Saignée
- 2016 L’Ineffable
- 2016 l’Opinaitre
- 2016 Les Fervins
- 2017 Les Fervins
- 2018 Les Fervins
- 2020 Côteaux Champenois Blanc
- 2019 Côteaux Champenois Maceration
- NV L’Exaltant Ratafia
2017 l'Angelique
Pressat direkt före jäsning, sedan lagrat på gamla ekfat innan buteljering med lite jäst och socker i juni 2018 för att starta en andra jäsning på flaska. När den andra jäsningen var slutförd, låg vinet 54 månader på fällningen innan degorgering.
Dosage 1,5 gr/L.