Midia

Manuela Rendina lämnade Rom för en sommar 2018 med en önskan att återkoppla med naturen. Hon ville smutsa ner händerna, precis som när hon var liten och spenderade tid på landet med sina morföräldrar. Hon ville knyta an till jorden.

Av en slump hamnade hon i Marsala, på Siciliens västra spets, där hon träffade Vincenzo från vingården Vite Ad Ovest. Det gjorde en deal, rum och kost mot att Manuela hoppade på skördejobb. Hon blev minst sagt överväldigad av solen och de varma vindarna i Marsala och tillbringade resten av det året med att resa fram och tillbaka till Rom, för att kunna fortsätta arbetet på vingårdarna med Vincenzo, och insöp allt hon kunde för att lära sig mer. Ytterligare en skörd följde och Manuela insåg nu att hon äntligen hade hittat sin plats på jorden. Så småningom togs ett beslut att ta det stora språnget, lämna allt bakom sig och bosätta sig på ön permanent. Vincenzo erbjöd henne ett eget utrymme i källaren för att hon skulle kunna börja göra sitt egena vin. Detta var 2020 och året Midia föddes.

Att lämna något bakom sig kan också skapa avgörande nya möten. Manuela träffade Gaia, som är siciliansk, och duon driver nu Midia tillsammans. För dom är detta bara början på resan och de jobbar nu på att etablera sina egna vingårdar i Marsala. Detta är ön med intensiv sol, lite regn och salta havsvindar. De inhemska druvorna är Grillo och Frappato, intervention i vingårdarna är minimal och likaså i källaren. Macerationer hålls korta med jäsning i ståltankar för att skapa direkta och friska viner. Manuela och Gaia vill fånga Marsala-terroirens själ i varenda flaska och de lyckas fantastiskt! Namnet kommer från Manuelas farmor, Emidia, som lärde sitt barnbarn att älska och respektera jorden.

Vinerna

  • 2021 Zahìa