Mas Gomà

Fem generationer av familjen Vendrell har arbetat på gården Mas Gomà i Les Cabanyes, i hjärtat av Penedès, sedan 1918. Den 22 hektar stora egendomen drivs nu av far & son-teamet Joan Vendrell och Joan Manell Vendrell (pappa) som tog över 2009.
Det är en gedigen familjeaffär och för ett par år sedan gick även Joans kusin Eloi med i verksamheten. Joan är den första i familjen att göra vin under egen etikett och cirka 50 % av frukten från deras vingårdar används för detta ändamål. Resten säljs vilket är hur tidigare generationer gjorde det. Arbetet i vingårdarna har alltid varit ekologiskt men skiftades mot biodynamiskt jordbruk 2021. Flera inhemska druvsorter har återplanterats och naturliga preparat/växter appliceras så som kisel, åkerfräken, timjan, nässlor. Utöver detta laborerar det med att eliminera användningen av svavel och koppar. Syftet är att arbeta hållbart för att lämna kommande generationer med friskare vingårdar och levande jord, rik på biologisk mångfald och organiskt material.
När det gäller arbete i källaren tillsätts inget. Filosofin är att uppnå det maximala uttrycket av platsen och högkvalitativa druvor med minimal intervention. Experiment genomförs varje år för att nå nya naturliga uttryck av inhemska druvsorter och enligt Joan har de precis börjat. Framtiden ser ljus ut! Vinerna är livliga, fräscha, lätt att dricka och med distinkt mineralitet.


Vinerna
- 2023 Tiet Pere
- 2023 El cercle
- 2021 El Cruer
- 2018 El Mural
- 2021 l'herencia Rosé
- 2023 La Planta
- 2021 La Volta
- 2023 Tiet Jan
- 2021 Cosina Georgina
2023 Tiet Pere
20% av Xarel-lo får 19 dagar skalkontakt. Resten av druvorna direktpressas. Efter detta följs jäsning och lagring på betongägg.