Les Vignes de Paradis

Sedan 2008 har Dominique Lucas gjort vin från sina vackra vingårdar om 6 hektar, som blickar ut över Genévesjön och ligger nedanför sluttningen av byn Ballaison. Han har rötterna i Bourgogne men blev kär i Savoie efter att ha cyklat runt dess vackra gröna berg. Praktiskt nog hittade Dominique ett par fantastiska jordlotter i Marin söder om AOC Crépy, precis efter att han avslutat sina studier i oenologi.

Dominique gillar utmaningar. Han gör Chasselas med målet att skapa viner som kan jämföras med de allra bästa vita vinerna i Frankrike. Han är fast besluten att visa vilken fantastisk juice du kan få ut av denna underskattade druva och har planterat den på de mest seriösa av växtplatser. Och han har rätt; du kommer att minnas hans Chasselas, så även de andra vinerna han gör från Savagnin, Chardonnay, Pinot Gris och Sauvignon Blanc. Dominique har odlat ekologiskt och arbetat biodynamiskt sedan dag ett. Vingårdarna är uppdelade i 27 olika jordlotter och var lott vinifieras separat. Därav sträcker sig skördetiden normalt över 2,5 månad. Visionen är att skapa viner med ett rent, genuint uttryck. Dominique gillar att arbeta med amforor och olika former av betong. Han använder allt från en hemmagjord pyramid av sand och sten till gamla foudres när han vinifierar.

Förutom stora viner från Savoie, gör Dominique en liten mängd Bourgogne från sin familjs 2 hektar nära Pommard. Hans viner är alla fokuserade på ren frukt, fin syra och härlig mineralitet. De visar en fin balans mellan fräschör och djup.

Vinerna

  • 2019 Chasselas Quintessence
  • 2019 IGP Savagnin
  • 2022 Un Petit Coin de Paradis