La Maison Romane

Oronce de Beler föddes 1978 i Paris. Vid 27 års ålder bestämde han sig för att det var nog med stadsliv och flyttade till det historiska 1300-talshuset Maison Romane i Vosne Romanée. En sann dröm, för Oronce, som alltid varit passionerat förtjust i Bourgogne och dess växtplatser.

Från ett litet vineri i en mycket gammal källare producerar han idag så väldigt goda, naturliga viner. Oronce köper druvor från vänner som arbetar ekologiskt och främst biodynamiskt, men plogar vingårdarna själv med sina hästar Prosper och Quatro. Han arbetar med många olika spridda lägen– från Marsannay till Chablis! Detta för den goda mångfaldens skull. Vingårdarna består till större del av gamla vinstockar och det är närmast tysk ordning på det strikta valet av frukt. Druvorna pressas med en liten handpress. I källarens ryms inte mer än tio fat. Buteljeringen är hantverksmässigt noggrann – två flaskor i taget (med hjälp av en tvåvägskran) ser till att ta tillvara på den allra bästa musten. Utöver hästar har Oronce ett gäng korsikanska grisar från vilka han gör ljuvligt goda charkuterier.

De röda vinerna fermenteras i hela klasar för finess, silkeslen struktur, tät frukt och fina aromer. De vita har god fruktkoncentration, frisk syra och mineraldrivet avslut. Han chablis har en härligt intensiv energi.

Vinerna

  • 2021 Chambolle-Musigny
  • 2021 Marsannay ’Longeroies’
  • 2020 Cueillettes d'Automne Wild Ale 5,5%