La Maison Romane
Oronce de Beler föddes 1978 i Paris. Vid 27 års ålder bestämde han sig för att det var nog med stadsliv och flyttade till det historiska 1300-talshuset Maison Romane i Vosne Romanée. En sann dröm, för Oronce, som alltid varit passionerat förtjust i Bourgogne och dess växtplatser.
Från ett litet vineri i en mycket gammal källare producerar han idag så väldigt goda, naturliga viner. Oronce köper druvor från vänner som arbetar ekologiskt och främst biodynamiskt, men plogar vingårdarna själv med sina hästar Prosper och Quatro. Han arbetar med många olika spridda lägen– från Marsannay till Chablis! Detta för den goda mångfaldens skull. Vingårdarna består till större del av gamla vinstockar och det är närmast tysk ordning på det strikta valet av frukt. Druvorna pressas med en liten handpress. I källarens ryms inte mer än tio fat. Buteljeringen är hantverksmässigt noggrann – två flaskor i taget (med hjälp av en tvåvägskran) ser till att ta tillvara på den allra bästa musten. Utöver hästar har Oronce ett gäng korsikanska grisar från vilka han gör ljuvligt goda charkuterier.
De röda vinerna fermenteras i hela klasar för finess, silkeslen struktur, tät frukt och fina aromer. De vita har god fruktkoncentration, frisk syra och mineraldrivet avslut. Han chablis har en härligt intensiv energi.
Vinerna
- 2022 H. Côtes de Nuits Blanc
- 2022 1er cru Aux Clous Savigny les Beaune
- 2022 Bourgogne Rouge
- 2021 Chambolle-Musigny
- 2022 Chambolle-Musigny
- 2022 Côte de Nuits Villages Rouge
- 2022 Fixin Les Clos
- 2022 Gevrey-Chambertin La Justice
- 2022 H. Côtes de Nuits Rouge
- 2021 Marsannay ’Longeroies’
- 2022 Marsannay Longeroies Rouge
- 2022 Nuit St Georges 1er Cru Chaines Carteaux Rouge
- 2022 Pommard 1er Cru
- 2022 Pommard 1er Cru MGN
- 2022 Savigny les Beaune
- 2020 Cueillettes d'Automne Wild Ale 5,5%
- 2022 Manoir du Bais, Cidre Primeur 6,5%
- 2022 Mousses Sauvages, Aligote 7,5%
- 2022 Mousses Sauvages, Mirabelle 6%
- 2022 Mousses Sauvages, Raisins Rouge 6,5%
2022 H. Côtes de Nuits Blanc
Direkt press, jäst och sedan lagrat på gamla barriquer 12 månader innan buteljering.