Igavi wines

Aidan är något så ovanligt som en engelsman som flyttat till Australien och som sedan 2019 gör vin i Imereti, västra Georgien.

Redan 2013 gjorde han sitt första vin, men då i ett garage i Melbourne. Dessa viner gick under namnet ’Vin du Patron’ och dessa gjorde han för att komplettera utbudet på den första vinbaren för naturliga viner i Melbourne, som han öppnade samma år.

Det här äventyret pågick fram till 2017 när han sålde vinbaren och började med import istället.

Och just importen ledde honom till Georgien, han åkte dit för att hitta viner för Australien men blev så kär i landet och folket att han valde att flytta dit i stället.

I västra delen av Georgien är klimatet svalt och man har mycket kalk i marken vilket ger utmärkta förutsättningar till att göra mycket eleganta vita och röda viner och det var det som fick Aidan att slå sig när just här för att göra vin.

Här är traditionen av att göra orangea viner inte så stor, det tillhör de östra delarna där vinerna är mer rustika.

Vingårdarna han jobbar med får han hyra på grund av att han drack sprit en hel dag med den gamla mannen som äger dem, en beprövad, Georgisk övertalningsmetod.

Han har tre vingårdar i Imereti och fem i Lechkhumi, som ligger högre upp i bergen ovanför Imereti.

Vingårdarna är helt obesprutade, varken svavel eller koppar används, precis som att det inte är några tillsatser i vinerna.

Vinerna han gör är vibrerande av energi, eleganta med mycket fin syra och härlig frukt.

Vinerna

  • 2022 Tsolikouri Imereti
  • 2022 Tsolikouri Lechkhumi
  • 2022 Aladasturi
  • 2022 Mgaloblishvili
  • 2022 Orbeluri Ojaleshi