Frantz Saumon & Marie Thibault

Innan Frantz Saumon förstod att vin var hans grej, ägnade han flera år åt skogsbruk i Frankrike och Quebec. Men han tröttnade tillslut – att vänta på träd att växa – och bosatte sig i sitt hemland Frankrike. Han bytte riktning och startade sin lilla egendom i Montlouis sur Loire, 2002.

Att arbeta organiskt och med biodynamiska metoder var ett naturligt val redan från början. Idag har Frantz 6 hektar i Montlouis. Han fokuserar huvudsakligen på att odla Chenin Blanc, som han har i 5 olika vingårdar, alla med unika terroirs. Frantz jobbar genom en envis ”hands on” filosofi. Arbetet i vingården sköter han själv. För att kunna producera lite Sauvignon, rosé och rött vin köper han druvor från vänner som också odlar ekologiskt. Stilen är ren. Frantz söker renhet i sina viner och vill ha dem torra. Hans är också en stor talang vad gäller Pétillant Naturel. Har du inte provat bubblorna? Tveklöst några av de nästa från regionen.

År 2023 gick Frantz Saumon och hans flickvän Marie Thibault samman med sina respektive domäner. Maries vingårdar ligger i Touraine-Azay-le-Rideau och de druvsorter hon odlar är framför allt Gamay, Côt, Grolleau och Chenin Blanc. Med examen i biologi och oenologi började hon göra vin i början av 2000-talet och hennes domän grundades 2011, 3,5 hektar i Azay-le-Rideau, en mindre känd del av Touraine-appellationen. Hon har odlat ekologiskt sedan starten och hennes viner har ett rent och tydligt uttryck som vi älskar.

Vinerna

  • 2021 La Rou qui Tourne Blanc
  • 2022 Le Cave se Rebiffe
  • 2022 Petite Gaule du Matin
  • 2022 Blanc de Noir
  • 2020 Clos du Chêne
  • 2022 Colombard
  • 2019 Le Chapitre
  • 2021 Menu Pineau/Romorantin/Chardonnay
  • 2022 Mineral +
  • 2019 Oxygen
  • 2019 Premier Nez
  • 2021 Vin de Frantz Chenin Blanc
  • 2022 Vin de Frantz Chenin Blanc
  • 2023 Rosé Gamay Grolleau