Francois Dumas

Francois Dumas växte upp med en krögare till mor och en fruktodlare till far i Véranne, mellan Saint- Joseph och Condrieu. Han drömde om att bli sportproffs, men kärleken till vin och mat tog över. 2004 började han praktisera hos Cave Yves Cuilleron.

År 2010 var han redo att starta eget och köpte 0,9 hektar i Condrieu och 1 hektar i Saint Joseph, utspridda över 2 jordlotter. Han planterade båda platserna med gamla kloner, alla urval massale under 2010 och 2011. Han köpte också lite mer än 1 hektar på toppen av Saint Joseph, mellan Saint Joseph och Ardèche, där hälften planterades med 40 år gammal Gamay och resten planterades med gamla urval massale Syrah. 2013 producerade han äntligen sina första viner. Hans idé är att göra eleganta och rena viner med något klassisk struktur och lätt fatlagring. Vinkällaren ligger under hans mors restaurang i den lilla byn Véranne. Den är liten och innehåller bara hans gamla manuella press och några tunnor. Hans årliga produktion är liten och vi är hans första exportmarknad. Det var inte lätt att få tag på dessa viner dock, Francios var sen på bollen att skaffa sig en dator och svarar på telefonen 1 gång per 5 månader. När vi äntligen fick vår första tilldelning av 280 flaskor totalt var festen på kontoret ett faktum!

Hans röda är aromatiska, rena, eleganta och fruktiga med fin tanninstruktur. Vinerna tar dig till norra Rhône utan tvekan. Francois vita viner har uttrycksfulla fruktiga aromer, hög koncentration och stort djup i kombination med stor fräschör och mineraldrivet avslut. Glöm bort alla tröttsamma tunga vitvinsgrejer du provat tidigare.

Vinerna

  • 2021 Condrieu
  • 2021 Vigne de Dom
  • 2021 Gamay
  • 2021 Pinot Noir
  • 2021 Saint Joseph