Els Vinyerons

Detta samarbete mellan Amós Bañeres och Alex Ruiz startade 2014. Amós är apotekaren som tröttnade på medicin och Barcelona och började göra sitt eget vin 2011. Nu spenderar han lika delar av sin tid med sitt eget projekt och Els Vinyerons. Alex är vinmakaren som har gjort Cava på sin familjeegendom, har detta som sitt ”hjärteprojekt” – här tillbringar han all sin fritid.

Filosofin är att erbjuda naturligt vin som är prisvärt och lätt att förstå. Det här ska kunna inviga alla människor till en mer naturnära värld. Samtidigt vill de visa vilka uttryck du kan få av regionens inhemska druvsorter. De har 10 hektar fördelat på tre vinodlingar. Penedès består av gammal flodbotten. Jordmånen är komplex och intressant i form av sand, lera och kalkrika jordar med fossilerade ostronskal. Vinerna tillverkas utan svavel eller andra tillsatser. Det här är intressanta, prisvärda viner som är redo att drickas unga men ändå har seriös struktur, elegans och finess. Det finns alltid lite av tidigare årgångar sparade, så efter alkoholjäsning blandas den senaste årgången med den tidigare årgången, som då har tillbringat ett år på gammal fransk ek. Det är ett bra trick!

Vinerna i Els Vinyerons sortiment är alla uppkallade efter insekter som lever i vingårdarna, en påminnelse om vikten av ett hälsosamt och balanserat ekosystem.

Pregadéu = Bönsyrsa
Lluerna = Eldfluga
Saltamartì = Gräshoppa
Pitavola = En typ av fjäril

Vinerna

  • 2022 Pregadéu
  • 2021 Pregadéu Rosé
  • 2022 Lluerna
  • 2019 Pitavola
  • 2022 Saltamartì