Drood

Shahram Soltani är en man med en plan och mod. Eller som han själv förklarade det ”Jag är en smart kille med en bra idé!” Eftersom att konsumtion av vin, i hans hemland Iran, är förbjudet enligt lag kom han på en revolutionerande lösning för att kunna börja göra persiskt vin professionellt. Han bestämde sig för att på något vis ta ut druvorna från Iran och göra själva vinet någon annanstans, Gemla i Sverige för att vara exakt.

Livet har ett lustigt sätt att leda in oss på vår utsedda väg och för Shahram skulle couch surfing spela en avgörande roll in i vinframställningens magiska värld. Vinodling och jordbruk hade alltid varit en del av uppväxten, men till en början var hans karriär inom petroleumteknik och arbete på oljeriggar. Men genom en fransk turist från Hermitage som sov på hans soffa startades en dialog om vin. Detta ledde Shahram till Frankrike och ytterligare fördjupning i ämnet. Så småningom bestämde han sig för att göra det, han skulle sätta Persiskt vin på kartan igen genom ett vineri i Växjö.

En kort historia om vinframställning i Persien
Zagrosbergen där Shahram skördar sina druvor ligger i sydvästra Iran. Denna bergskedja har en total längd på 1600 km och når upp till Irak och Turkiet. Här har forskare hittat antika vinkärl i lera daterade till den neolitiska perioden för 7 000 år sedan och detta är de äldsta vetenskapliga bevisen på den iranska vinproduktionens historia. Före den islamiska revolutionen 1979 fanns det upp till 300 vingårdar i Iran; nu finns det inga. Vin producerades tidigare för den lokala marknaden och även för export. Inne i landet finns idag inga vingårdar i drift, men perserna slutade aldrig älska vin. Det är en del av kulturen och värderas högti samhället. På grund av de strikta statliga reglerna som förbjuder alkoholhaltiga drycker kan du inte hitta vinkultur i Iran idag…offentligt. I hemlighet producerar människor vin i sina hem med uråldriga kunskaper och metoder.

Metoden
Tekniken för Shahrams vinframställning är modern men med syftet att producera klassiska persiska viner. Alla druvor som används importeras direkt från bönderna i bergsregionen Zagros runt Shiraz-området. Druvsorterna är inhemska sedan hundratals år tillbaka och har undkommit sjukdomar som Phylloxera. Höga höjder (Från 2000m) och torrodling ger friska druvor rika på söt frukt i kombination med skarp syra. När druvorna är skördade (i september) fryses druvmaterialet ca 2 timmar efter plockning för att kunna fraktas till Sverige. I vineriet sker en noggrann temperaturkontrollerad avfrostning med hjälp av koldioxid.

Slutresultatet är rent, fruktdrivet och levande med en distinkt känsla av ursprung. Årgång 2021 är den första för Drood och vi ser fram emot att följa Shahram denna resa!

Varje vin är döpt efter en framstående persisk person.

Vinerna

  • 2021 Ariobarzanes
  • 2021 Youtab
  • 2022 Diako
  • 2021 Hafez
  • 2021 Irdabama
  • 2021 Saadi