Domaine Matassa
Den här sköna sydafrikanen har gjort en hel del bra grejer för södra Frankrike, ända sedan1998. Som barn flydde Tom Lubbe apartheidregimen med sina föräldrar och tillbringade senare delen av sin barndom i Nya Zeeland. Här gjorde han också sitt första vin.
Efter några år som flygande vinmakare på ett gäng flotta egendomar i både nya Zeeland och Australien fick han ett behov av att prova på att arbeta med medelhavets druvsorter. Han lyckades få till en 3 månaders praktikplats på Domaine Gauby i Calce, Roussillon. Så bara hände det att Tom träffade Nathalie i Calce. Det var hans nya chef’s syster, vilket visade sig vara synnerligen behändigt. Tom var utan tvekan tillbaka säsongen därpå. Under samma tid i Sydafrika hade Tom dragit igång sitt vineri, det legendariska ”The Observatory” i Swartland. Såvitt vi vet var detta det enda vinhus i Sydafrika som producerade naturliga viner på den tiden. När Tom och Nathalie fick sin första son Jules bestämde de sig för att fokusera helt på livet i Frankrike. Tom startade Domaine Matassa, med 2003 som första årgång.
Flera år har nu gått, många viner har gjorts (och druckits), vingårdar har köpts bit för bit och en hel del hårt arbete har lagts ner i jordlotter. Vineriet som till en början i princip var ett med deras vardagsrum, har flyttats till bekvämare platser. Sedan början på 2019 ligger Toms egendom i Espira-de-l’Agly, tidigare Jolly Ferriol’s hem. Det här är bara 13 kilometer från Calce, där man hittar huvuddelen av hans vingårdar. Idag tar han hand om 20 hektar av vingårdar i detta vilda och vackra hörn av Frankrike. Vi är galet nyfikna på vad de senaste jordlotterna kommer att erbjuda.
Vinerna är lysande och livliga, med både djup och transparens.
Vinerna
- 2023 Blanc
- 2022 Matassa Blanc
- 2023 Rufo
- 2023 Alexandria
- 2023 Blossom
- 2023 Brutal Orange
- 2023 Marguerite
- 2023 Olla Blanc
- 2022 Brutal Rouge
- 2023 El Carner
- 2023 French Disko
- 2022 Matassa Rouge
- 2023 Olla Rouge
- 2023 Planals
- 2022 Rollaball
- 2023 Romanissa
- 2023 Rouge
- 2023 Tattouine
- 2022 Tattouine Rouge
- 2023 Tommy Ferriol
2023 Blanc
Direktpress för Grenache Gris medan hela klasar Maccabeu fick macererar/jäsa i 2 veckor innan press. Allt blandades sedan ihop. Jäst pch lagrat i gamla foudres i 10 månader.