Domaine Guillame Vrignaud

Nära den lilla byn Fontenay-près-Chablis ligger denna ljuva familjeegendom om 24 hektar, som idag drivs av femte generationens Guillaume Vrignaud. Den första planteringen gjordes 1955, på en liten tomt i 1:er Cru Fourchaume, men fram till 1998 såldes alla druvor till kooperativet La Chablisienne.

Efter att ha studerat oenologi och praktiserat i Jura hos Stéphane Tissot återvände Guillaume till Chablis, för att sätta händerna i familjens egendom, 1999. Han kände genast att han ville ta hand om vingårdarna mer naturligt. Essensen för Guillaume är att arbeta med en välmående jord och producera viner som uttrycksfullt speglar sin terroir. Men som det kan vara i ett familjeföretag – det tar tid att övertyga sin tidigare generation. Först 2010 kunde Guillaume börja arbeta helt ekologiskt och tre år senare var egendomen certifierad. Sedan 2010 eftersträvas också ett allt igenom naturligt vinmakande genom naturlig jäst, sänkt svaveldos och ”selection massale” för nya planteringar.

Både vi och Guillaume är mer än nöjda med resultatet och att få följa hans arbete är galet spännande. Vinerna har intensiva mineraltoner, framstående frukt och fin syra. Precis som vi vill ha vår Chablis.

Vinerna

  • 2022 Chablis
  • 2021 Fourchaume 1:er Cru
  • 2021 Les Champréaux’
  • 2022 Petit Chablis