Domaine de Saint Pierre

Fabrice Dodane började göra vita viner år 1989, från 5 hektar i Mathenay, bara 8 kilometer väster om Arbois. Han arbetade då för en annan jordägare och hade sedan tidigare erfarenhet bland annat genom ett par som vinmakare på ett kooperativ i Pupillin.

År 2002 gav han upp kemikalier och blev ekologiskt certifierad 2008. Han tog över denna egendom 2011. Hans idé är äkta, respektfull och naturnära. Det enda som tillsätts i vinerna är mycket små doser av svavel. Om ens det. Idag äger Fabrice 7,5 hektar och odlar främst Chardonnay och Savagnin, men också en liten del Ploussard och Pinot Noir. År 2007 köpte han 2 små lotter strax utanför Arbois, 5 kilometer från Mathenay. Härifrån gör han två röda viner, från jordar som är rikare på lera än de i Mathenay.
De vita vinerna görs både ”ouillé” (upptoppade) och ”sous voile” (icke-toppade). De upptoppade vinerna är burgundiska i stilen med frisk balanserad syra och härlig mineraldriven sälta. De vinerna som inte är toppade är intensiva med toner av mogen gul frukt, typisk nötighet, frisk syra och läskande mineralsalt finish. Hans röda viner är lätta, rödfruktiga, aromatiska och flirtiga.

Vinerna

  • 2021 Le dos d’Chat Gewürztraminer macération
  • 2021 Le dos d’Chat Tout Facile
  • 2021 Le dos d’Chat, G.G