Domaine de Roally

De fyra hektar som tillhör Domaine Roally ägdes och odlades av Henri Goyard fram till år 2002. Henri var en av de få odlare som arbetade ekologiskt och buteljerade kvalitetsvin under 80 och 90 – talet. Detta under en tid då andra främst sålde drickbara viner till de lokala kooperativen.
Henri var mån om att hans lilla egendom skulle leva vidare i samma anda som han skapat den, varefter vingårdarna såldes till Gautier Thenevet. Gautier är son till hans gode gamle vän Jean Thenevet som driver Domaine de La Bongran och Domaine Emillian-Gillet. Gautier följde Henris fotspår, med skillnaden att vinerna idag produceras i Thenevets vineri i den lilla byn Quintaine. Vinerna tillverkas nu även i rostfria, horisontella tankar snarare än vertikala, och buteljering görs efter 15 eller 16 månader i stället för 11. Sedan 2000 ansvarar Gautier även för familjens egendomar, Domaine de La Bongran och Domaine Emillian-Gillet. Han har massor att göra, men driver de olika egendomarna med bravur. Därtill håller sig hans far Jean fortfarande i krokarna med en hjälpande hand här och var. Vingårdarna ligger på en vacker sluttning som vetter mot floden Saône, på 200 meters höjd i kommunen Viré. Vinrankorna är 55 år gamla.
Ett enda vitt vin produceras här. Fullt av mogen gul frukt som balanseras av fin syra och läcker mineralitet.
Vinerna
- 2022 Viré Clessé Blanc
- 2021 Viré-Clessé Blanc
2022 Viré Clessé Blanc
Direktpressning före långsam jäsning i 1 år i horisontella ståltankar. Vinet vilade på sin jästfällning i 4-5 månader innan buteljering.