Domaine de la Bongran

Gautier Thenevet hör till den 5:e generationen som driver Domaine de la Bongran i den lilla byn Quintane, strax utanför Clessé. Hans far Jean Thenevet tog över de 4,5 hektar vingårdar som planterades på lera och vit märgel under 1972, när det var dags för Gautiers farfar att gå i pension.

Tillsammans med kända killar som Marcel Lapierre och Pierre Overnoy har Jean gjort ett massivt jobb för att från början av 80 – talet utveckla filosofin kring ekologiskt jordbruk och minimalt ingripande i vinframställning. Detta över hela Frankrike. Gautier började arbeta vid sin fars sida 1996 och är sedan 2000 ansvarig för både vingårdar och vinifiering, även om Jean hjälper honom. Gautier har en hel del att göra, han driver även Domaine Emillian-Gillet som Jean skapade 1988, därtill Domaine Roally som han köpte 2002. På vackra sluttningar, 250 till 300 meter över havet och med ett synnerligen sällsynt mikroklimat ligger egendomens vingårdar. Vinstockarna är 5–80 år gamla och gör det även möjligt för dem att producera ett sött, botrytiserat vin under vissa år.

Varje år produceras ett alldeles särskilt torrt vitt vin härifrån. Ett vin som ger Chardonnay ett gediget uttryck. Här mognar druvorna sent och ger ett vin som är generöst och naturligt rikt på frukt, frisk mineralitet och syra. Därtill har vinet ett par gram restsocker.

Vinerna

  • 2018 Cuvée Bongran