Domaine Danjou-Banessy
Bröderna Benoit och Sébastien Danjou tog över Domaine Danjou från farfar Danjou, år 2003. Och när de nu inte smuttar på en eller annan flaska Coche-Dury eller Rayas (japp standarden är sky high) arbetar de med sin passion – att visa mångfalden och det unika från sina vingårdar.
Här läggs stor vikt vid att fortsätta arbetet med gamla kloner och alla de sorter som drivits bort till förmån för högproducerande, konventionella sorter som smittat vinindustrin de senaste decennierna. I skrivande stund har Ben och Seb 15 hektar, alla utspridda på många små jordlotter med olika växtlägen. Deras äldsta vinstockar (ja, de är väldigt gamla) ligger i skogen, strax norr om Rivesaltes. Varken Ben och Seb eller deras förfäder såg någon poäng i att förgifta jorden. Så det har aldrig behövts ”städas upp” eller konverteras. I källaren arbetas det med neutrala fat och betong. Ingen extraktion sedan 2009.
Vinerna är fruktiga, mineraldrivna, fräscha och uttrycksfulla – alla på olika sätt beroende på ursprung.
Vinerna
- 2022 Clos des Escounils
- 2022 Coste Blanc
- 2022 La Truffière Blanc
- 2023 Supernova
- 2020 Espurna
- 2018 Espurna
- 2019 Estaca
- 2021 Estaca
- 2022 La Truffière Rouge
- 2019 Les Mirandes
- 2022 Les Myrs
- 2022 Robul
- 2000 Rancio
2022 Clos des Escounils
Direktpress och lagring 18 månader i gamla bariqquer.