Clos du Tue Bœuf
Det vilar en hyfsat gedigen historia bakom Clos du Tue-Boeuf – spår av vinmakning når ända tillbaka till medeltiden. Det fanns en tid då man ägnade sig åt någon form av uppoffring här, därav namnet. Men sedan 1400-talet har områdets 6 hektar varit i händerna på familjen Puzelat. Bröderna Thierry och Jean-Marie Puzelat tog över helt från sin far då han var gammal nog att släppa det hela, år 1994.
Före 70-talet var familjetraditionen att odla vinstockar, sparris och spannmål. Vinerna såldes i bulk. Thierry och Jean-Maries far bestämde sig för att börja fokusera på vin och buteljera familjens viner på egendomen.Så snart Thierry och Jean-Marie tog över började de göra viner på naturnära vis. Vingårdarna konverterades till ekologiskt jordbruk 1996. Idag gör de 13 olika viner från 4 hektar i Cheverny och 4 hektar i Touraine. Från 2020 driver Thierry egendomen med sina döttrar Zoe och Louise medan Jean Marie njuter av en lugnare tid. Zoe och Louise, som växt upp omkring vinet ser nu till av egendomen fortsätter släcka vår törst på riktigt bra vin.
Thierry är känd vad gäller mycket. I synnerhet för att vara en av grundarna till L’Association des Vins Naturels 2002 – en av de första rörelserna för den ”naturliga revolutionen”. Han har inspirerat många människor och hjälpt dem att arbeta på ett mer naturligt vis. Innan han kastade sig in i familjeföretaget arbetade han ett tag i Saint-Émilion och Montréal. För 12 år sedan startade han också egendomen Puzelat-Bonhomme tillsammans med Pierre-O Bonhomme, men sedan ett par år tillbaka driver Pierre-O den biten själv. Det blev helt enkelt för mycket att driva 2 egendomar. Med det sagt håller Thierry just nu på att plantera sina första vingårdar i Georgien, är delägare i 2 vinbarer i Orléans, undervisar på en vinmakarskola, reser runt i världen för att visa vinerna och är inte den som tackar nej till att festa loss lite då och då. Även om han drivit den naturliga vinrörelsen likt en kraft från en annan värld, frånsäger hans sig de defekter som kan uppstå i naturliga viner. Han tillsätter hellre en aning svavel före buteljering, för att bevara vinets egna uttryck, än att låta det skuggas av skavanker.
Vinerna i allmänhet: De röda är eleganta, aromatiska, fruktiga och mineraldrivna med fin tanninstruktur. De vita är rena, fruktiga och eleganta med en fin frisk syra och ett mineraldrivet avslut.
Vinerna
- 2022 Brin du Chevre
- 2022 Dolia
- 2022 Frileuse
- 2022 La Gravotte
- 2022 Le Buisson Pouilleux
- 2022 Le Petit Buisson
- 2022 Pineau de la Loire
- 2022 Put(a)in!...Go fuck yourself
- 2022 Romorantin
- 2022 Vin Blanc
- 2023 Vin Blanc
- 2023 Vin Blanc BAGNUM
- 2023 Vin Rosé
- 2022 La Callière
- 2020 La Callière
- 2022 La Guerrerie
- 2022 Rouillon
- 2022 Vin Rouge
- 2023 Vin Rouge
- 2021 Vin Rouge Grenache
- Puzelat & Vergano Dry Vermouth 18%
- Peaux de Sauvignon 42%
2022 Brin du Chevre
Direktpressat följt av jäsning och lagring i 16 månader i gamla fat innan buteljering.