Christian Venier
Christian Venier mannen, myten…ja ni fattar, han är rätt så svår att få tag på helt enkel. Men bortsett från att inte bry sig om sin telefon, sin e-post eller andra saker som bidrar till vår ”normala världs” funktion, gör han exceptionella viner.
Han ärvde 2 hektar från sina föräldrar 1995 och är tredje generationen i sin familj som producerar vin här. Idag har han 6 hektar i Candé sur Beuvron och arbetar stenhårt för att få fram den mest välmående och rika frukten. Innan karriären inom vinodling tog han sig runt jorden och arbetade som fårskötare. Ett jobb han fick av en vän som tyckte han såg stark ut när han plockade druvor i Champagne tillsammans med Jean-Marie Puzelat (Clos du tue-Boeuf). Ung som han var tillbringade han 15 år på resande fot för fåren och landade i såväl Spanien som Nya Zeeland. Om vintrarna återvände han till Loire för att beskära vinstockar. Kärleken till vinet fick honom så småningom att lägga fårskötandet åt sidan för att flytta tillbaka till Loire. Christian gör främst Menu Pineau för vita (tack och lov, det finns alldeles för lite utav denna druva), Sauvignon blanc och Chardonnay. För rött odlar han Pinot Noir, Gamay och lite Cabernet Franc. Allt vinifieras på ståltank mer eller mindre (förutom lite fat som används för Pinot Noir och några betongtankar).
Vinerna är levande, fruktiga och rena med ett mineraldrivet avslut.
Vinerna
- 2022 Haut Madon Blanc
- 2022 La Plante Aux Loups
- 2022 Les Carteries Blanc
- 2022 Les Piots
- 2022 Perrières Blanc
- 2022 Clos de Carteries Rouge
- 2022 Haut Madon Rouge
- 2022 La Pierre Aux Chiens
- 2022 Le Climat de la Butte
- 2022 Le P’tit Pinot
- 2022 Le Rouge
2022 Haut Madon Blanc
Direktpress före jäsning (låg temperatur) därefter lagrat på jästfällningen på ståltank fram till buteljering i juli 2023.