Château Planquette

Didier Michaud växte upp i Paris, men flyttade ner till den lilla byn Saint-Yzans de Médoc i början av 70-talet. Där fanns det inte så mycket annat att göra än vin, så han köpte på sig 1,7 hektar och producerade sin första årgång år 1976.

Till en början sålde Didier allt som bulk till det lokala kooperativet. Det var standard på den tiden. I 22 år höll det på så här, till Didier år 1998 äntligen började göra eget vin. Sedan dess har han – år ut och år in gjort samma vin –från samma 1,7 hektar som odlats ekologiskt från allra första början. Under ett normalt år tillverkas omkring 4500 flaskor. Det lönar sig att fokusera på en sak – beviset vilar i hans buteljer. Vinerna tillverkas i det gamla kooperativet i byn, som övergavs efter phylloxeran. Inget annat än druvor används och vinet åldras under lång tid för att slippa svavel. Det är tiden som gör vinerna stabila. År 2020 gjorde Didier tyvärr sin sista årgång, hans ålder och viss sjukdom ledde till att han sålde domänen våren 2021. Köparna, ett ungt par, Blandine Prévot och Jérémy Borde är mycket välbetrodda av Didier och kommer att fortsätta att göra Chateau Planquette i samma stil. Vi är så glada att livet på denna ikoniska egendom fortsätter.

Vinerna är subtila, delikata, med koncentrerad frukt, fin tanninstruktur och fräschör. Därtill de klassiska aromerna från Médoc – som i gamla dagar, vilket vi älskar!

Vinerna

  • 2019 Château Planquette Rouge