Château de Léberon & Domaine d'Aurensan

Caroline Rozès har arbetat 10 år inom parfymindustrin. En vacker dag insåg hon att den vackraste doften hon kunde marknadsföra var familjens armagnac. Så sedan 2014 är Caroline, familjens yngsta, ansvarig över källarna på denna fina egendom i Gascogne.

Hennes syster Sophie och deras far Bernard ansvarar för arbetet i vingårdarna. Bernard har arbetat i vingårdar och källare i över 50 år. Han har varit en god lärare till sina barn. I dagsläget arbetas det med att konvertera egendomen till ekologisk odling. Något som är mycket sällsynt vad gäller armagnac är att de inte använder sig av filtrering, färgning, socker eller andra tillsatser. Detta för att bevara växtplatsens sanna uttryck. Ynnesten att äga 2 egendomar kommer från relationen mellan Bernard och systrarnas mor. Domaine D’Aurensan är från moderns sida och Château de Léberon från Bernard.

Château de Léberon
Familjen bor på sitt 1300 tals-château. Ett ”slott” som var ett vrak när Osmin Rozès år 1939 bestämde sig för att köpa det. Men efter en massiv renovering ser det numera ut som det gjorde tidigare, under sina glansdagar. Deras vingårdar är gamla (40–60 år) och består av grusig sand, småsten och alluviala fynd från floden Baïses terrasser. Vingårdarna ligger i söderläge och är planterade med Ugni-Blanc, Colombard och Merlot. De producerar strukturerad, aromatisk frukt med fin rondör. Efter naturlig jäsning sker den dubbla destillationen på slottet där de bor, i en pot still. Här är källarväggarna tjocka, vilket möjliggör en konstant temperatur och luftfuktighet året om, vilket ger perfekt förhållande för långvarig lagring. Alla 420-liters ekfat är gjorda av trä från slottet. Här producerar familjen bara årgångsarmagnac för att hålla minnet av alla skillnader mellan årgångarna. De säljer bara armagnac som lagrats minst 20 år och buteljering görs efter begäran, för hand i källaren. Det produceras också en ”Vin muté”, som är Gascognes svar på ”Vin du liqueur”- den traditionella aperitif som finns över hela Frankrike, men har olika namn i olika regioner.

Domaine D’ Aurensan
Denna egendom består av 5 hektar planterade med Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche och den nästan glömda Plant de Graisse. Jordmånen består av kritlera och alla vingårdar ligger på en sydvästlig sluttning. Skörden är tidig –en fin armagnac behöver hög syra och låg alkoholhalt. När den naturliga jäsningen är avslutad tar en dubbel destillering i pot still vid. Källarna är fuktiga, vilket gynnar lång lagring. Alla ekfat är gjorda av trä från egendomen. Buteljering görs för hand i källarna och på begäran, och detta är ögonblicket då lagringstiden fastställs. ”Vi producerar armagnac på samma vis som vinodlare, inte som ett varumärke”. Strävan efter det renaste av uttryck är essentiellt. Att blanda för att göra en standardiserad smak är absolut inte aktuellt. Den 20 åriga armagnacen som buteljeras idag kommer inte smaka likadant som samma flaska för två år sedan.

Produkter

  • Vin Muté Colombard 17,5%
  • Vin Muté Merlot 18%
  • Armagnac Solera 2001 43,2%
  • Domaine d’Aurensan 15 ans 43,7 %
  • Les Carré des Fantômes 46%
  • 1992 Vintage 1992 43,8%