Bodegas Juan Matías Torres, Victoria Torres Pecis

Vi slutar aldrig imponeras av denna kvinna!
Victoria, eller Viki som hon ofta kallas, lämnade Teneriffa, och baren hon drivit där i 7 år, 2008 för att återvända till hennes födelseplats La Palma.

När hon var blott 13 år ung lämnade hon hemmet för att gå på internatskola på den större ön. Hon blev kvar och universitetsstudier i arkitektur och konsthistoria följde samt allt det där andra man gör i 20-årsåldern. La Palma är en kanarieö modell mindre och många unga väljer därför att flyttar därifrån men aldrig tillbaka, så var dock inte fallet för Viki.Väl tillbaka hemma blev det ströjobb innan hon till slut började hjälpa sin pappa i familjens vingårdar och vineri, här hittade hon äntligen sin plats i världen. Sedan 2011 har hon basat över produktionen och efter den alldeles för tidiga bortgången av hennes pappa 2015 gör hon nu allt jobb själv i vingårdar samt i bodegan.

Familjens vingårdar täcker cirka 3,5 hektar i de svarta vulkaniska jordarna i ’Los Llanos Negros’ och ’Las Machuqueras’ på den sydvästra delen av ön, nära bodegan i Fuencaliente. Här vilar de på en höjd av 350-400 meter ovan havet med ytterligare 2 hektar på den magiska platsen ’El Tion’ som ligger högre upp i Los Canarios (Fuencaliente) på cirka 1000 m omgiven av majestätiska tallskogar.
De nordliga vingårdarna, 2 timmars bilresa (en väg!) från Fuencaliente, ligger på imponerande höjder på upp till 1450 meter; den vulkaniska jorden här är äldre, mer nedbruten och uppblandad med röd lera, vilket ger vinerna andra egenskaper än de från södern.

Hennes pappa var den fjärde generationen i familjen som producerade vin, men före 1997 såldes allt som inte konsumerades hemma i bulk till större bodegor. När Viki kom in i bilden övertalade hon honom att de borde börja exportera, tur för oss!
Hon utför det mesta jobbet ensam med hjälp av andra när hjälpen går att få tag på. Dagarna är ofta långa och tuffa, markerna är inte sällan extremt branta och svårnavigerade och allt arbete sker därför manuellt. En del druvor köps också från ekologiska odlare runt om på ön, vissa av dessa vinbönder samarbetar Viki tätt ihop med och hon arbetar också deras marker. Alla vinstockar har gamla europeiska oympade rötter, eftersom Phylloxera inte drabbade Kanarieöarna. När en ranka dör använder Viki ’macoutage’ för att sätta en ny planta, vilket innebär att hon tar en kraftig gren från rankan bredvid den döda, gräver ner den i jorden så att den börjar rota sig. Med det här sättet att plantera tar det 5 år innan rankan bär frukt, men man behåller exakt samma klon i vingården och den sanna identiteten behålls.

Druvsorterna här är alla inhemska. Bland de som Viki främst jobbar med har vi för de vita vinerna Malvasía Aromática, Listán Blanco, Marmajuelo, Diego och Albillo Criollo. För de röda Negramoll, Lístan Negro, Listán Príeto och Vijariego Negro. De vita vinerna är intensivt fruktiga och välbalanserade med stor fräschör och en imponerande, salt finish som är verkligen beroendeframkallande. De röda vinerna bjuder på oemotståndlig aromatik, djup frukt, elegans, med fina tanniner och långt, mineraliskt avslut.

Du kommer att känna Vikis orubbliga och fullständiga omsorg för La Palma, jordarna, tradition och hantverket återspeglas i varenda flaska. Självklart sätter hon sin egna, magisk twist på saker och ting!

Vinerna

 • 2020 Jerónimo
 • 2018 Las Migas
 • 2019 Malvasía Seco
 • 2021 Sin Título
 • 2018 Sin Título
 • 2019 T más D
 • 2021 Rosado
 • 2021 Lalo’s Chupadero
 • 2020 Negramoll
 • NV Negramoll (Vino de la Mesa)
 • 2017 Malvasía Dulce