Bodegas De La Riva

Ramiro och Willy, båda uppvuxna i Jerez, träffades i mitten av 2000-talet när de studerade oenologi vid Universitetet Puerto Real, sedan skildes deras vägar åt för en stund. Ramiro arbetade i många år som huvudvinmakare på ett lokal kooperativ och sög upp så mycket information han bara kunde om jordmåner och vingårdar. Till slut grundade han sin egen bodega Cota 45, medan Willy arbetade i sin fars bodega, Luiz Perez.

Genom en grupp vinproducenter i Jerez knöt duon samman igen 2016, vilket var året när de påbörjade sitt La Riva-projekt, och även den enorma uppgiften att skriva en bok, Los Sobrinos de Haurie, som fokuserar på att dokumentera utvecklingen av de intrikata vinproduktionsmetoderna och områdets historia under 1800-talet. Detta är ett projekt som handlar om att återvända till rötterna och samtidigt omtolka och hylla den rika vinodlingshistorien i området. Från början var Jerez en dynamisk region där fokus låg på förhållandet mellan specifika vingårdar (pagos), jordmån, druvor och lagringsmetoder med högst individuella viner som resultat.
Olika ekonomiska faktorer, industriellt storskaligt jordbruk, en senare misslyckad monopolisering, spelade allt sin roll i att dessa gamla vingårdsfokuserade traditioner alltmer ersattes av den standardiserade husstilen, den som många nog förknippar med Sherry: förstärkta viner med distinkt florkaraktär. Kvaliteten minskade i kombination med minskad efterfrågan och många anrika bodegor gick i konkurs. Något gick förlorat och det är den förlorade traditionen som Ramiro och Willys arbete kretsar kring.

Tillbaka till De la Riva och återupplivandet av denna gamla bodega. Med anor från slutet av 1700-talet hade den alltid haft ett gott rykte som producent av högkvalitativ sherry, fina gamla soleras och förstklassiga vingårdar i Pago Macharnudo – ett av de äldsta vingårdsområdena i zonen på hög höjd och med mycket ren kalkstensjord. Manuel Antonio de la Riva köpte den 1838 och bodega stannade i familjen fram till 70-talet då Bodega A. Domecq. tog över. Bodega De La Riva och dess viner förblev mycket uppskattade av Jerezborna, och detta fångade Willy och Ramiros uppmärksamhet. Vinerna hade en unik känsla av plats. En möjlighet dök upp 2017 och de köpte bodegan som en del av deras projekt att återuppliva och och förvalta fantastisk tradition.Under De la Riva-etiketten gör de nu ett vitt bordsvin (Vino Blanco), ett urval av sherrys och några mycket sällsynta viner som de lyckas köpa från gamla bodegor. Att vara uppmärksam på vingårdarnas individualitet och förstå variationerna mellan dessa pagos är nyckeln i deras arbete. Om de här vingårdarna får tala för sig själva istället för att maskeras i massproduktion, är Willy och Ramiro övertygade om att världen kommer att börja uppmärksamma platsen och mångfalden igen.

Detta är verkligen unika viner, tillgängliga i mycket begränsad kvantitet.

Vino de Pasto = En gammal lokal tradition som innebär att vinerna genomgår en period av biologisk lagring men de förstärks inte upp. Vinerna kan dock naturligt nå 14-15% abv.

Vinerna

  • 2021 Cambre Vino de Pasto
  • 2021 El Armijo Vino de Pasto
  • 2021 El Cuadrado Vino de Pasto
  • 2021 Lacave Vino de Pasto
  • 2021 Las 10 Vino de Pasto
  • 2020 Macharnudo Vino de Pasto
  • 2019 Macharnudo Vino de Pasto
  • Cuatro Cortados Veracruz
  • Manzanilla Fina