Bodegas Baron

Finns det något mer levande än att knata in på en Tabanco, njuta stora klunkar Manzanilla och äta boquerones till tonerna av Camaron de La Isla? Skulle inte tro det. Välkommen till en värld av sherry och Jerez.

Bodegas Baron har rötter som sträcker sig ända till 1805 – husets äldsta Solera har spår av 400 år gammalt vin. Bodegan köptes 1985 av Enrique Perez farfar. Historien om både familjen och Bodegan är rätt så ovanlig. Enriques farfar, med smeknamnet ”Xixarito” (”liten ärta”), var föräldralös. För att kunna leva började han arbeta hårt, redan som barn. Detta med drömmen om att kunna tillverka sherry. Just hans smeknamn, lilla ärtan, kom från att han under en lång tid bara hade råd att äta ärtor. Men med åren började han sakta men säkert tjäna lite pengar genom att driva ett företag för återvinning av järn från ett skrotupplag. Folket i Sanlucár såg honom som en tiggare – så gissa förvåningen när hans företag började gå som tåget. Så pass att han kunde sälja hela rasket och köpa sig en bodega. Tillsammans med sin farbror och ett engagerat team arbetar Enrique hårt för att få ut det bästa av jordbruk, vinifiering och blandning. Bodegas Baron har sina egna vingårdar – 30 hektar på en Albariza-jordar, strax utanför Sanlucár de Barrameda. De odlar och gör vinerna själva, vilket är hyfsat sällsynt i en region som brukar köpa ”mosto” (redan chapialiserat Palomino-vin) från vinodlaren och själv ”bara” ta hand om lagring och blandning.

Vinerna Micaela – namnet kommer från Enriques mormor. De är yngre, fruktdrivna och har hög klunkabilitet. Xixarito kommer från semi-gamla soleras och erbjuder mer djup och komplexitet. Namnet xixarito är naturligtvis en hyllning till Enriques farfar. Soluqua – vinerna är de äldsta, mest komplexa. Viner för reflektion. Namnet är slang för Sanlucár.

Vinerna

  • NV Cream Micaela
  • NV Moscatel Micaela
  • NV Amontillado Micaela
  • NV Amontillado Xixarito
  • NV Manzanilla Micaela
  • NV Oloroso Micaela
  • NV Oloroso Soluqua
  • NV Palo Cortado Micaela