Bodega Vinifícate

Miguel och Jose, två bröder och ett äventyr som startade 2011. Båda två är före detta kemister som valde vin över laboratorier. Miguel studerade oenologi och arbetade efter det ett tag för Palacios i Bierzo innan han teamade upp med sin bror. Detta med idén om att göra stora viner från stora växtplatser som tydligt visar de sanna egenskaperna för de olika terroirerna de arbetar med.

Fram till 2016 var Miguel också en del av Alba Viticultores, men idag fokuserar han 100% på Bodega Vinifícate.De hyr och arbetar över 5 hektar vingårdar, utspridda på olika växtplatser med olika typer av albariza-jordar som alla har en hög halt av kalksten. De köper också en del druvor från ekologiska producenter med den typicitet och terroir de söker efter. En hektar med Tintilla ligger i Calderin del Obisporchase i Balbaina, strax utanför Jerez de la Frontera. En hektar av Tintilla och en av Tempranillo ligger i Chiclana och slutligen en hektar av Listan Blanco i Pago Mahina, strax utanför Sanlúcar de Barrameda. Från första början har arbetet varit naturnära både vingård och vineri, därtill använder de sig av biodynamiska metoder.

Några ord om den sällan skådade Tintilla de Rota: Traditionellt har Tintilla använts för utarbetandet av mistela, som i grunden är ett berikat rött vin med olika tillsatser. Japp, denna dryck kan ge dig massiv baksmälla. Att använda druvsorten för att göra ett ickefortifierat vin är sällsynt och det vill Miguel och Jose ändra på.
Druvan ger en naturligt låg avkastning, vilket gör den mindre populär bland jordbrukare som vill producera bordsvin. Men dess potential och personlighet har alltid funnits där. Vad gäller ursprunget; den delar samma DNA som Graciano från Rioja – men det är inte helt klargjort vilken av de sorterna som kom först. Största skillnaden mellan dessa två är avkastningen, vilken är betydligt lägre vad gäller Tintilla. De grundläggande egenskaperna är att det ger ett vin med levande färg, medelhög syran, lågt ph- värde och hög halt av terpener – vilket kan ge storslagen aromatik.

Vinerna är en fröjd, rika på både på frukt, väl avvägd syra och fina, blommiga aromer.

Pago = specifikt vingårdsläge/vingård

Vinerna

  • 2022 Amorro Rosato Espumoso
  • 2021 Amorro Rosato Espumoso
  • 2020 Mahara Aguja Espumoso
  • 2022 Amorro Blanco
  • 2021 Mahara Albur Blanco
  • 2021 Mahara Dorada Blanco
  • 2021 Amorro Tinto