Az. A Eugenio Bocchino

Precis som många andra ekonomistudenter, blev Eugenio Bocchino vansinnigt uttråkad. Han behövde något helt annat. Så, det blev arbete i en källare i Barbaresco för att lära sig göra vin på samma gång som han försökte hitta sin lycka och karriär som proffskidåkare. Han blev inte världsberömd på det, utan gjorde istället sin första egna årgång av vin.

Det här var 1996 och vinet i fråga var 500 flaskor Nebbiolo från vingården Roccabella, på gränsen till Barolo.Året efter ärvde han vingården La Perucca och gjorde 1000 flaskor. Och år 2000 hade han lyckats hyra 2 vingårdar i Barolo. Eftersom att gift är riktigt dåligt både för människor och jord började han samma år arbeta naturligt i vingårdarna. Idag tar Eugenio hand om 4 hektar som sträcker sig över 4 växtlägen.
Eugenios jobbar tillsammans med sin fru Cinzia Bocchino. Hon har en gedigen bakgrund i biodynamikens värld och har även översatt Nicolas Jolys bok om biodynami från Franska till Italienska. Tack vare Cinzia lever deras jordar ett lyckligt, hållbart liv. Sedan 2016 gör paret även viner från 2,5 ha vingårdar på norra Sardinien under etiketten Raíca, där de har sitt semesterhus. De har även köpt till 6 ha på ön som de planterade 2016. En väldigt bra ursäkt att spendera mer tid där och samtidigt ta tillfället att utforska den otroliga terroiren på ön.

Vinerna är intensiva och rika på frukt. De talar för regionen genom fin syra, härlig mineralitet och balanserade tanniner.

Vinerna

  • 2022 Raíca ‘Sarraiola’
  • 2022 Raíca ‘Aranzu’
  • 2022 Barbera d'Alba ’Tom’
  • 2022 Barbera d'Alba Tom
  • 2018 Barolo LU
  • 2019 Barolo LU
  • 2019 Barolo LU MGN
  • 2023 Dolcetto
  • 2018 La Perucca
  • 2022 Nebbiolo
  • 2016 Nebbiolo La Perucca
  • 2019 Raíca Sarraiola Rosso
  • 2022 Raíca Zizzica
  • 2020 Roccabella
  • 2017 Roccabella MGN
  • 2017 Suo di Giacomo