Luigi Spertino

I den lilla byn Mombercelli i Asti, började Mauro Spertinos farfars far Luigi Spertino göra viner under slutet av 1900-talet. År 1978 började han buteljera alla sina viner, som tidigare sålts i bulk, under sin egen etikett.

Så länge han kan minnas har Mauro arbetat med vinstockar och i vingården med sina föräldrar. Och är nu det han som ansvarar över produktionen. Hans föräldrar håller sig fortfarande i krokarna men njuter av en långsammare takt idag, då de båda är över 80 år gamla. Egendomen består av 11 hektar på den branta östra och nordöstra sluttningen strax ovanför familjens hus. Vingårdarna är alla planterade av Mauros föräldrar, och består av Grignolino, Barbera och Cortese. Källaren ligger under huset där Mauros föräldrar fortfarande bor. Bortsett från vin, producerar de också producera en vit vermouth döpt till ”Belle Epoque”. En ljuvlig dryck på ett mycket gammalt recept som Luigi väckte liv i för 30 år sedan.

Husets Grignolino är vackert ljusröd, saftig och elegant, samtidigt med både djup och struktur, Barberan kombinerar en hel del frukt och klassisk struktur med elegans och stor drickbarhet. De vita vinerna är mineraldrivna och strukturerade med fint djup. Husets Vermouth är växtbaserad och kryddig med balanserad sötma och fin fräschör.

Vinerna

  • 2017 Cortese
  • 2015 Cortese
  • NV Belle Epoque Vermouth 16,5%